Розсилка

Підписка на розсилку

5 найпопулярніших грецьких вин

5 найпопулярніших грецьких вин

Виноробством в Греції займаються з давніх часів: цьому сприяють і м'який клімат, і чисте повітря, і велика кількість сонячних днів в Елладі. Величезна кількість сортів винограду дозволяє випускати безліч вин, що відрізняються за кольором, міцністю, консистенцією, смаком, ароматом, регіону походження. Розповісти про всю цю пишність в одній статті просто неможливо, тому мова піде тільки про найпопулярніші вина.

Рецина

Одне з найвідоміших і найдавніших грецьких вин - Рецина. Цей напій може бути як білим, так і рожевим: білу Рецину виробляють з таких сортів винограду, як Ассіртіко, Родітіс і Саватьяно, рожеву - з червоного винограду Манділарі.

Назва походить від грецького слова «смола», що говорить про головну його особливість - смак та аромат смоли. Спочатку характерний смак Рецині надавала смола, якою запечатувалися глиняні амфори з готовим вином - вважалося, що така пробка не просто запобігає скисанню напою, а й надає йому особливі цілющі якості. Пізніше з'явилися спеціальні бочки, і необхідність в смоляних пробках відпала. Але грекам так сподобався особливий присмак, що смолу стали додавати спеціально ще на етапі бродіння, а після закінчення процесу - видаляти. Сьогодні для рецинування використовується тільки смола алеппської пінії, причому її кількість не перевищує 10 гр на літр виноградного сусла.

Яскраво виражений смак Рецини добре поєднується зі стравами з морепродуктів або птиці, приправленими ароматними травами. Перед подачею напій рекомендують охолодити до 7-9 °С.

Асіртіко

Якщо Рецина вважають найяскравішим грецьким вином, то Асіртіко, навпаки, завоювало славу самого вишуканого і витонченого. Це біле сухе вино, що володіє приємним смаком і легким ароматом свіжих цитрусів, отримують з винограду сорту асіртіко. Асіртіко вирощують на всій території Греції, але найкращим є виноград, вирощений на острові Санторіні - вино з нього виходить особливо густим і міцним. Фахівці пояснюють це особливостями грунту, насиченим вулканічним попелом. Вік деяких лоз на Санторіні налічує понад 70 років.

Асіртіко добре поєднується зі стравами з риби і морепродуктів, присмаченими жирними соусами. Оптимальна температура напою, при якій в повній мірі розкриваються його смакові якості - 10-15 °С.

Мосхофілеро

Легке сухе вино Мосхофілеро характерного блідо-жовтого кольору із зеленуватим відливом отримують з білого винограду з однойменною назвою, зібраного вручну. Цей сорт росте на високогірних плато регіону Мантінія, в північній частині острова Пелопоннес. Вино Мосхофілеро - це витончений аромат пелюсток троянд, іскриста апельсинова нотка та приємний фруктовий смак з переважанням груші.

Мосхофілеро здатне прикрасити стіл з дарами моря, салатами з овочів, фруктами, сирами, пастами, пряними стравами східної кухні. Міцність вина - 11,5%, рекомендована температура подачі - 8-10 °С.

Агіоргітіко

Чудове червоне Агіоргітіко - одне з найдавніших вин, пов'язане з міфами і легендами острова Пелопоннес. Основний регіон вирощування винограду сорту Агіорітіко - Немея, в набагато менших кількостях він виростає в Македонії, Епірі та Аттиці. Цьому напою властиві глибокий, насичений рубіновий колір і складна гамма ароматів, яка залежить як від витримки, так і від розташування виноградників. Молоде Агіорітіко відрізняється легкими фруктовими тонами з переважанням вишні; в результаті витримки в напої розвивається багатий букет з ароматом спецій і прянощів. Вино добре зберігається і в дубових бочках, і в скляних пляшках.

Агіорітіко - універсальне вино, яке поєднується з будь-якими національними кухнями. Його міцність коливається від 9 до 12,5%.

Манділарія

Незважаючи на те, що Манділарія вважається технічним сортом винограду, вина з нього вельми популярні як в Греції, так і за її межами. Напої з цього винограду, що вирощується на всій території країни, відрізняються густим, насиченим червоним кольором і ароматом зрілих фруктів. Вміст алкоголю у вині Манділарія невеликий, а ось рівень кислотності досить високий. Виноматеріали, отримані з сорту Манділарія, нерідко використовують для купажування, що дозволяє отримати нові вишукані букети.