Посвідка на проживання на Кіпрі

Кожен власник нерухомості на Кіпрі може претендувати на отримання ППП. Це досить проста процедура, і займає близько 2-х місяців із моменту подачі документів.

Кіпр  дуже популярний напрям для купівлі нерухомості з метою ведення власного бізнесу, що можна пояснити низькими податками і туристичною привабливістю. Корпоративний податок на Кіпрі становить всього 12,5%, а податок на спадщину зовсім відсутній, також у Кіпру є домовленість із 57 країнами світу про відмову від подвійного оподаткування.

Якщо ви купили курортну нерухомість на Кіпрі просто щоб мати можливість відпочивати в ній коли захочете, то вам нема чого отримувати посвідку на проживання. Після купівлі нерухомості вам видадуть візу, за якою можна знаходитися в країні 90 днів кожні 6 місяців, тобто 180 днів за рік.

Якщо ж ви все-таки хочете іноді жити в своїй кіпрській нерухомості, то краще оформити ППП, умови отримання якого на Кіпрі кращі і простіші ніж у будь-якій іншій країні Європейського Союзу.

ППП на Кіпрі - прискорений порядок отримання:

  •   сплатіть як мінімум €200,000 (без урахування ПДВ) від загальної вартості об'єкта;
  •   показати, що купівля здійснюється за рахунок коштів, що надійшли з джерел поза Кіпру;
  •   ваш річний дохід повинен бути від 30,000 євро + 5,000 на дружину (чоловіка) і кожного залежного члена сім'ї, а також 8,000 євро на кожного з батьків заявника;
  •   потрібно надати довідку з кіпрського банку про наявність суми в розмірі 30,000 євро;
  •   ви і ваша дружина/чоловік, а також повнолітні діти повинні надати довідку про відсутність судимостей;
  •   ви і ваша дружина/чоловік, а також повнолітні діти повинні написати заяву, що не претендують на працевлаштування на Кіпрі;
  •   чоловік/дружина і неповнолітні діти заявника отримують посвідку на проживання автоматично, як і дорослі діти до 25 років, які є студентами;
  •   якщо ви хочете ППП для ваших дорослих дітей і їх сімей, то вартість нерухомості повинна перевищувати 600,000 євро для 1 дитини і 900,000 для двох.

 

Термін отримання ППП за прискореною процедурою становить максимум 2 місяці.

ППП на Кіпрі - звичайний порядок отримання:

- Ви придбали нерухомість вартістю менше € 300,000

- Ви придбали вторинну нерухомість

У цих випадках можна використовувати стандартну процедуру отримання ППП. Крім документів, що підтверджують власність нерухомості, Вам необхідно продемонструвати джерела доходу поза Кіпру та наявність коштів у кіпрському банку. Щорічний необхідний дохід повинен бути як мінімум 10,000 євро для основного заявника і не менше 5,000 євро для кожного залежного члена сім'ї. Коштів повинно бути достатньо для нормального проживання заявника на Кіпрі. Юристи компанії Grekodom Development, підкажуть Вам приблизні цифри у Вашому конкретному випадку.

У даному сценарії час розгляду Вашої заявки на отримання ППП не обумовлений. На практиці він зазвичай становить від 8 до 11 місяців.

Переваги ППП на Кіпрі:

  •   ППП на Кіпрі постійна і видається довічно;
  •   дійсна для всієї родини;
  •   дає право на отримання кіпрського паспорта (якщо ви жили в країні протягом 7 років);
  •   можливість відпочивати на кращих курортах, коли вам захочеться;
  •   можливість комфортно проживати в безпечній країні з прекрасним кліматом, якісною охороною здоров'я і хорошою системою освіти;
  •   немає необхідності постійно перебувати на Кіпрі (за винятком відвідування острова раз на два роки);
  •   отримання європейської освіти в кращих ВНЗ Кіпру.

Тимчасова посвідка на проживання

Припустимо, Ви не хочете або не можете отримати статус постійного резидента Кіпру, але при цьому Вам потрібно перебувати на Кіпрі більшу частину свого часу.

В такому випадку Ви можете претендувати на статус тимчасового резидента строком на один рік - Pink Slip. Даний імміграційний статус дає можливість перебування в країні до 365 днів на рік.

Pink Slip - може продовжуватися необмежену кількість разів. Для цього, потрібно подати документи на продовження за місяць до закінчення терміну дії Вашого поточного Pink Slip. Ваша заява може розглядатися 1-3 місяці, протягом яких Ви маєте право перебувати в країні, не порушуючи закон. Якщо по якійсь причині Вам необхідно залишити країну після закінчення терміну дії поточного Pink Slip, але до отримання нового, то для того, щоб Ви могли в'їхати назад на Кіпр, Вам належить знову отримати одноразову візу або ж скористатися багаторазовою візою, якщо вона у вас є.

Імміграційний статус Pink Slip має два недоліки в порівнянні зі статусом ППП:

  •    По-перше, його треба продовжувати щороку (що втім, не є складною процедурою, якщо звернутися за допомогою до кіпрського юриста).
  •    По-друге, Ви не можете бути відсутнім на Кіпрі більше трьох місяців. Якщо Ви залишите країну і не повернетеся протягом трьох місяців, то Ваш Pink Slip автоматично анулюється, і Вам доведеться в'їжджати по візі і подавати документи на отримання нового Pink Slip.

Документи для оформлення Pink Slip

Для отримання тимчасової посвідки на проживання необхідно надати в імміграційну службу такі документи:

  •    свідоцтво про власність нерухомості (договір купівлі-продажу) або договір оренди;
  •     виписка з кіпрського банку, з якої видно транзакції і поточний залишок Ваших коштів. Транзакції повинні показати, що Ваше джерело доходу знаходиться за кордоном, а витрати грошей здійснюються на території Кіпру. Бажано щоб залишок на Вашому рахунку відповідав як мінімум 10,000 євро на дорослого члена сім'ї та 5 000 євро на неповнолітнього. Ця сума повинна бути тільки на момент виписки з банку. Надалі Ви можете розпорядитися цими грошима на власний розсуд;
  •    довідка про доходи;
  •    банківська гарантія на один рік або більше. Надається банком при заморожуванні суми на рахунку 550 євро (на людину);
  •    для дітей шкільного віку - довідка зі школи, що підтверджує навчання в даній установі;
  •    свідоцтво про народження дітей;
  •    у разі розлучення або відсутності одного з батьків, згода від цього батька для проживання дітей на Кіпрі (нотаріально завірена);
  •    медичне страхування.