Традиційне виноробство на Кіпрі поступово відроджується. Про це повідомив Костас Кадіс, глава Міністерства сільського господарства республіки, на святковій вечері в рамках винного фестивалю в Нікосії. Позитивна новина важлива не тільки для виноробів, але і для кіпріотів. Програма повернення місцевих сортів винограду і вин була прийнята і реалізована після того, як традиційне виноробство опинилося під загрозою зникнення.
Історична довідка
У 3500 році до нашої ери була зроблена перша згадка про кіпрські вина. Представники класичної грецької літератури в своїх книгах називали виноградний напій зі середземноморського острова Evinos Kypros. У Пафосі археологами була виявлена мозаїка, датована античним часом, на якій були зображені чоловіки, що насолоджуються вином.
З 80-х років кіпрський уряд затвердив програму планомірного знищення місцевих сортів винограду. За задумом виконавчої влади, на зміну їм повинні були прийти іноземні сорти: класичний сорт білого винограду «Шардоне», французький сорт червоного винограду «Мерло», технічний сорт білого винограду «Совіньон», іранський гібридний сорт винограду «Сіра» і «Гренаш» і ін. Уряд республіки вважало, що для експорту вигідніше виготовляти вина з іноземних сортів винограду.
Програма порятунку місцевих сортів
У 2004 році Республіка Кіпр стала частиною Європейського Союзу. Майже одразу ж була прийнята програма, покликана врятувати кіпрські сорти винограду і відновити місцеве виноробство. Виноградники стали засаджувати традиційними сортами, і через трохи більше 10 років став можливим масовий випуск справжнього кіпрського вина. Раніше його виробляли лише невеликі приватні виноробні острова.
Зараз уряд Республіки працює над тим, щоб популяризувати кіпрське вино на європейському ринку. У Міністерстві сільського господарства вже розроблена програма з просування місцевого алкогольного напою. У готелях і аеропортах буде поширюватися реклама вин. На міжнародному рівні її створять журналісти і винні експерти з усього світу, запрошення яких теж входить в програму просування.
Кіпрське вино має цікавий смак і абсолютно не містить шкідливих домішок, оскільки вироблене з винограду, вирощеного в екологічно чистих регіонах. З великою часткою ймовірності, в найближчому майбутньому кіпрське вино може вийти на європейські ринки на рівні з грецькими еко-продуктами.
У серпні 2019 року в Лімассолі пройде найстаріший винний фестиваль. Він незмінно проводиться з 1961 року. Його відвідають не тільки кіпріоти, а й любителі вина з усього світу. Свою продукцію представлять гіганти кіпрської винної промисловості, а також невеликі виноробні.