Використання пестицидів для боротьби зі шкідниками і захисту рослин від ряду небезпечних хвороб – вже далеко не новина. Але сучасного споживача дійсно турбує більше питання - яка з країн закуповує, а значить і використовує мінімальну кількість шкідливих хімікатів. Сонячний Кіпр виявився в трійці країн-лідерів, які по максимуму скоротили застосування пестицидів.
В опублікованому Євростатом списку Кіпр посідає друге місце (781.651 кг), поступившись першим місцем лише Мальті (526.611 кг). Серед двадцяти європейських країн найбільшим закупником стала Іспанія (76.960.641 кг), за нею розташувалися Італія, Німеччина і Франція.
Що ж закуповують?
Серед найбільш затребуваних категорій пестицидів виявилися бактерициди, а також фунгіциди, що попереджають зараження рослин, і що викорінюють грибки вже після зараження. На їх частку припадає близько 46% від всіх закупівель. Друге місце Євростат привласнює гербіцидам, що знищують мох і сповільнюють ріст трави (19%). Третього місця удостоїлися інсектициди і акарициди, завдання яких боротися зі шкідливими комахами, включаючи кліщів (11%).
Чи можна якимось чином уникнути таких закупівель або, принаймні, скоротити їх обсяги? Можливо, але не одразу. Експерти стверджують, що варто поступово переходити на так зване біологічне або органічне сільське господарство. Воно грунтується на мінімальному використанні зовнішніх коштів виробництва та зосереджене на відновленні, збереженні та підтримці екологічної гармонії.
Це реально?
Господарств, які вирішили займатися таким землеробством, можна порахувати на пальцях однієї руки. У Німеччині їх тільки 6%, в Швеції - 5%, в США - 4%. Планується, що через 6 років кількість подібних господарств на території Європейського Союзу зросте до 30%. На даному етапі швидкий перехід неможливий в силу додаткових фінансових витрат і необхідності сотень робочих рук. Далеко не кожна країна готова до такого повороту. І навіть Кіпр, який посів почесне друге місце, в їх числі.
Що і як є зараз?
Так, не всі фрукти і овочі накопичують однакову кількість нітратів. Отруйні речовини найчастіше «селяться» в селері (до 70 різних пестицидів), персиках і болгарському перці (62-65), полуниці і капусті (50-55), яблуках і шпинаті (40-45), картоплі (36), вишні (25), чорниці (13). А ось квасолю, боби, смородину, часник, сливи і зернові пестициди практично «не люблять».
Навіть після ретельного миття на поверхні овоча або фрукта залишається до 15% нітратів. Щоб уникнути шкідливого впливу, намагайтеся замочувати продукти на декілька годин, очищати від шкірки або верхніх листків, додавати в салати лимонну кислоту.
Найближчим часом ЄС планує розширити заборону на використання особливо шкідливих пестицидів. І вже новий Євростат повідомить, чи зміг Кіпр утримати свою позицію або навіть поліпшити її.