Сьогодні Великдень або Воскресіння Христове є головним християнським святом у світі. Але до V століття подія Христового Воскресіння не об'єднувалася в єдину традицію - кожна церква встановлювала свої традиції і звичаї.
В теперішній час всі християни перед Світлим Воскресінням дотримуються багатоденного посту. Ця традиція склалася в Лаврі Савви Освяченого в першій половині VI століття. Головне в цей час не просто утримуватися від їжі, а очистити себе від бажань і помислів, позбавити серце від суєти.
Грецькі традиції свята
Передвеликодній статут для всіх християн є однаковим, але у кожного народу з часом сформувалися власні традиції. Так у Греції Христове Воскресіння є національним святом, яке закріплене на державному рівні. Після Великодня у греків починаються канікули - цілий тиждень вони не ходять на роботу. А університети і школи не працюють по два тижні - одну до свята і одну після.
Великого Посту дотримуються далеко не всі греки, але ось Страсний тиждень (Εβδομάδα των Παθών) вимагає обов'язкової відмови від м'яса і жирної їжі. Багато впродовж цього тижня їдять тільки хліб, а п'ють тільки воду. Також весь тиждень перед Великоднем греки кожен день ходять до церкви.
На Страсному тижні з понеділка по четвер можна причащатися. У Велику П'ятницю в храмах не проводять літургію, життя в містах затихає, опускаються державні прапори. З дзвіниць чуються приглушені дзвони. Вранці в церквах читають Євангеліє, а ввечері починаються похоронні ходи з Плащаницею. У різних регіонах їх фіналом може бути ритуальне спалення опудала Іуди.
Незважаючи на те, що п'ятниця на Страсному тижні є днем скорботи, ходи супроводжуються музикою. На вулицях з'являються окремі групи виконавців і цілі хори, виходять також і професійні оркестри, щоб виконати музичні композиції, присвячені розп'яття Христа.
Великодня кухня
Греки старанно готуються до свята. У вівторок домівки повняться апельсиновими ароматами кулуракі. Це печиво можна їсти в дні напередодні Великодня, оскільки воно є пісним. У середу жінки приносять в храм закваску, щоб її освятив священик. У четвер вони з неї будуть робити великодню випічку: чуреки і ламброкуллура - це хліб у вигляді косички з хрестом посередині. Традиційно до випічки ще і фарбують яйця. Раніше для них вибирали тільки червоний колір, але в даний час допустимі будь-які відтінки і навіть декор.
Об 11 годині вечора в суботу греки прагнуть до храмів, де починається богослужіння. О 12 годині ночі звучить вигук «Христос Воскрес!» І по всій країні починаються феєрверки. Після служби люди розходяться по домівках і сідають за святковий стіл. На ньому зазвичай присутній суп із баранини, рису і зелені, пироги з сиром і зеленню, м'ясні рулети і смажена баранина. У багатьох регіонах, в невеликих поселеннях м'ясо смажать на рожнах на вулиці цілий день.